Review Tool @ Sportpaleis

Datum: 
vrijdag, 13 mei, 2022

Vrijdag de dertiende was geen ongeluksdag. Neen, het was de dag die bij menig Toolfan rood-groen-geel gefluoresceerd stond in hun agenda, met in grote letters Antwerpen, Sportpaleis! In tegenstelling tot vele andere 'bange' Amerikaans bands, begon Tool namelijk eind april wel aan een Europese tournee. Op 13 mei hield het circus halt in Antwerpen.

Zij die op tijd er geraakten, hadden het geluk de opener Brass Against eerst aan het werk te zien. De band, u raadt het al, combineert rockmuziek met koperen blaasinstrumenten. In 2019 kwamen ze bij ons op de radar, met een gesmaakte cover van Tools The Pot. Vandaag uiteraard niet op de setlist daar het bij Tool zelf op de setlist stond! Stinkfist en Forty Six & 2 passeerden wel de revue. Alsook heel even Laeteralus en bij afsluiter Killing in the Name van RATM. Feest in het Sportpaleis! Sophia Urista is een charismatische frontvrouw, die zonder moeite het sportpaleis entertainde met nummers van RATM, Tool, Led Zeppelin en zelfs Deftones. Het was echt een uiterst vermakelijk voorprogramma!

Zij die zich hadden blind gestaard op het uurschema, waren eraan voor de moeite, want Tool begon ruim op tijd aan hun set – lees: tien minuten te vroeg - wat wil zeggen dat de laatkomers  opener Fear Inoculum hebben gemist. Jammer, want het was een zinderende versie van de eerste track van het nieuwe album. Dat nieuwe album werd trouwens integraal gespeeld (op 7empest na). Tool is namelijk een eigenwijze band die geen hitjesshow speelt. Zoek dus niet naar pakweg Stinkfist, Undertow, Schism of Prison Sex op de setlist. De herwerkte versie van Opiate haalde het nog net wel en ook The Pot werd door een uitverkocht Sportpaleis gretig meegezongen! Een optreden van Tool draait echter niet enkel om de muziek, het is een ervaring, een belevenis. De onheilspellende visuals, gecombineerd met de unieke lichtshow zorgen ervoor dat je Tool op je af moet laten komen.

De eerste nummers werden achter een soort van doek gespeeld. En hoewel zanger Maynard James Keenan zich steeds op de achtergrond houdt, was hij vandaag in een goede, praatgrage bui. Meestal houdt hij het op het einde van de show op een droge “We were Tool, thank you and good night”, nu sprak hij na het openingsnummer het publiek al aan. En terwijl er een groot verbod op gebruik van smartphones gold, zei Keenan zelf bij afsluiter Invincible, dat iedereen bij dit nummer mocht filmen en foto’s nemen, “Security stand down”, wat dan ook gretig gebeurde! Terwijl hij zichzelf op de achtergrond wegcijfert, worden de drie “echte” muzikanten wel letterlijk in de spotlights geplaatst. Drummer Danny Carey was uiteraard in zeer goede doen, zou die man eigenlijk wel eens een slechte (drum)dag hebben? Maar ook Adam Jones en Justin Chancellor speelden dat het een lieve lust was. Het geluid stond loeihard, maar loepzuiver. Zo hebben we het graag! We werden letterlijk van onze sokken geblazen, sterker nog, we (en de omstaanders uiteraard ook) waren nog blij dat we onze broek en ons hemd nog aan hadden!

De gebruikelijke pauze na Hooker With a Penis, mag wat ons betreft achterwege gelaten worden. Wel mooi was hoe na de pauze, tijdens Culling Voices, de band plaatsnam vooraan op het podium op vier stoeltjes, het glitters liet sneeuwen in het Sportpaleis en zachtjes, bijna zeemzoetig begon, om daarna furieus het nummer af te maken! Tool was niet gekomen om nieuwe zieltjes te winnen, want dat zou met deze setlist niet lukken, maar de Toolfans hebben  een optreden gezien om duimen en vingers, ja zelfs kleine en grote tenen, mee af te likken. Dit optreden is momenteel, wat ons betreft,  hét te kloppen optreden van 2022!

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!