Review Volbeat, Airbourne en Crobot @ Vorst Nationaal

Datum: 
maandag, 14 november, 2016

Volbeat is in korte tijd uitgegroeid tot een topper in het metalgenre en na hun passage op Graspop 2016, waar ze de zaterdag headliner waren, kwamen ze nu in zaal langs om hun laatste cd ‘Seal The Deal & Let’s Boogie’ voor te stellen. Ze kregen het gezelschap van Airbourne en Crobot, twee goed gekozen publieksopwarmers voor een langzaam volstromend Vorst Nationaal.

Om 19u15 opende Crobot de debatten. Enthousiast zoals altijd vloog het olijke viertal uit Pennsylvania erin en werd het reeds aanwezige publiek vergast op een potje dampende groovy heavy rock, waarin zowel classic invloeden als hedendaagse referenties rondwaren. Met zijn soepele stem (à la Chris Cornell en Myles Kennedy) trok zanger en mondharmonicaspeler Brandon Yeagley de aandacht naar zich toe, stevig beconcurreerd door bassist Jake Figueroa die met onnavolgbare capriolen zijn bas stond te geselen. Uiteraard werd er vooral geplukt uit de nieuwe cd ‘Welcome To Fat City’, maar ook eersteling ‘Something Supernatural’ werd niet over het hoofd gezien. Net als op Graspop 2016 liet Crobot een overtuigende indruk na en zal hiermee weer wat zieltjes gewonnen hebben. Kom de volgende keer maar af als headliner in de clubs mannen.

Als tweede voorprogramma was het Australische Airbourne aan de beurt. In augustus zagen we ze nog op Alcatraz en ook dit viertal had met ‘Breakin’ Outta Hell’ nieuw cd-materiaal voor te stellen. Zoals gebruikelijk trad zanger/gitarist Joel O’Keeffe aan in blote bast en deed hij op de schouders van een roadie een toertje doorheen de zaal waarbij hij niet naliet om een blikje bier op zijn hoofd te kletsen. Dit zijn allemaal vertrouwde ingrediënten van een Airbourne-show en ook op muzikaal vlak was voorspelbaarheid troef, want Airbourne is een regelrechte AC/DC-kloon (en ik zeg dit met eerbied). Het publiek liet het zich echter smaken, met een biertje in de hand, en Airbourne deed vakkundig zijn werk als publieksopwarmer. Dat men daarbij vooral graag teruggreep naar hun debuut-CD ‘Runnin’ Wild’ hoeft niet te verbazen, want toen in 2007 deed Airbourne tijdens de lange afwezigheid van AC/DC een nieuwe wind waaien. Negen jaar later en drie cd’s verder bleek de wind snel overgewaaid, want elke cd sedertdien was een herhalingsoefening en daar komen enkel de grootmeesters AC/DC zelf mee weg.

En dan viel omstreeks 21u25 het reuzegrote spandoek, dat het podium verborg, naar beneden en was het de beurt aan hoofdact Volbeat, waarvoor Vorst Nationaal zo goed als helemaal volgelopen was. Gezegend met een uitstekend geluid werd de aftrap gegeven door The Devil’s Bleeding Crown van de nieuwe cd, waarna met de medley Heaven Nor Hell / A Warrior’s Call / I Only Want To Be With You flink gescoord werd bij de massa. Dat publiek ging zowel op het middenplein als in de tribunes flink tekeer, wat de groep zichtbaar deugd deed en de security had zijn handen vol met de talloze crowdsurfers. De setlist bevatte in Vorst Nationaal maar liefst 20 songs, want Volbeat ging zonder problemen in op de smeekbede van een fan met een bordje waarop naar Ecotone gevraagd werd, faut le faire. Johnny Cash werd natuurlijk geëerd met een stukje Ring Of Fire, massaal meegebruld, en de oudjes Sad Man’s Tongue, Hallelujah Goat, Pool Of Booze Booze Booza, Boa (JDM) en slotnummer Still Counting werden als ware helden onthaald. De nadruk van de setlist mag dan gelegen hebben op de nieuwe cd ‘Seal The Deal & Let’s Boogie’, waarvan maar liefst 8 nummers de revue passeerden, maar de ganse discografie van de Denen werd aangeraakt en zo werd er een brug geslagen tussen de old school fans die Michael Poulsen en co nog ooit in clubs zoals de Biebob en de Nijdrop zagen optreden en de grote nieuwe lichting fans die deze opmerkelijke Evil Elvis metalband de laatste jaren in de armen sloot. En hoe mainstream het publiek van Volbeat ondertussen geworden is, viel nog meer op toen de band bij één van de laatste nummers enkele kinderen uitnodigde om mee op het podium te komen. Volbeat als co-headliner op Rock Werchter of Pukkelpop 2017, het zou zomaar kunnen.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!