Uitgelicht: Epica @ Alcatraz Hard Rock & Metal Festival 2021 - Vuurspuwende slangen bij hevig gitaarwerk

Datum: 
vrijdag, 13 augustus, 2021

Algemene afsluiter van de eerste dag van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival -oftwel het festival van de herwonnen vrijheid- was het Nederlandse Epica. Met twee reuze vuurspuwende slangen langszij het podium en profiterend van de duisternis kregen we een mooie lichtshow die dan nog eens vergezeld werd door pyro’s en vuurwerk. Een show om u tegen te zeggen.

Het moeten niet steeds ijzeren Maiden's of Judas z'n Priesters zijn die afsluiten. Hier in Kortrijk trokken ze net de grens over (wijs besluit in coronatijden) en vonden daar een headliner in Epica. Het zachtere symfonische metal gecombineerd met het steviger gitaarwerk kwam prima tot zijn recht op deze zwoele zomeravond. Evenals de operastem van Simone Simons en het grunten van Mark Jansen. Een strakke show waarbij natuurlijk de nadruk op het nieuwe album, Omega, werd gelegd. In juni gaf de band al een ferme livestream hiervan (zie hier), maar nu was het de eerste maal dat we het nieuwe werk echt live te horen kregen, het tweede festival sinds de start van covid-19 voor de band.

Met opener Abyss of Time – Countdown to Singularity en opvolger Freedom – The Wolves Within toch wel goed voor vijf nummers in de setlist, dat Omega. De vuureffecten spatten ervan af. De slangenhoofden en pyro's vooraan, maar ook in de vorm van vuurspuwers en -zwaaiers van het Flashpoint Fireshows collectief (waar we helaas geen foto's meer van konden maken in de pit).

Wie gehoopt had op enkele oude klassiekers was er helaas aan voor de moeite, de band trok volop de kaart van recent materiaal. Storm The Sorrow zal zowat het oudste nummer geweest zijn, alsof de eerste twee tot drie toonaangevende albums niet bestonden. Al is het altijd leuk om recente knallers als Unchain Utopia of Victims Of Contingency of het symfonische Beyond The Matrix te horen.

Afsluitend nummer van de eerste dag van dit festival was weggelegd voor Design Your Universe uit het gelijknamige album uit 2009. Met een feestelijk vuurwerk boven de torens van de Prison Stage sloten we deze eerste welverdiende, vrije festivaldag af.

Lees ook de volledige reportage van de eerste festivaldag!

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!