Review Zornik @ AB - Feest der herkenning

Datum: 
zaterdag, 20 november, 2021

In het jaar 2000 stond Zornik Breknov (zoals ze toen nog gedoopt waren) in de finale van Humo’s Rock Rally in de AB, maar moest de prijzen aan Mintzkov Luna (nu Mintzkov), Admiral Freebee en Venus In Flames laten. Toch was het de start van een mooi verhaal, want in 2001 kwam de single Love Affair uit, gevolgd door het debuutalbum ‘The Place Where You Will Find Us’ in 2002 en de rest is geschiedenis, zoals men dat placht te zeggen. En na enkele jaren radiostilte maakte Zornik op zaterdag 20 november 2021 een comeback in diezelfde AB, die in een mum van tijd uitverkocht was, onder de noemer “20 Years, 20 Singles”. GigView ging een kritisch kijkje nemen, met mondmasker op.

Toen we toekwamen in de AB was het voorprogramma Boskat reeds bezig en werden we aangenaam verrast door de energie die dit Vlaamse duo tentoon spreidde. Drummer Tibo 'P-Dog' Polleunis en zanger/gitarist Vincent gingen enthousiast tekeer en lieten een lekker stevige sound horen, geworteld in de grunge van de jaren ’90. Zelfs technische problemen met de gitaar werden spelenderwijs opgevangen door deze twintigjarigen. Tijdens de song Rip Off kwam gastzangeres Calya J de gemoederen wat opjutten en ook de instrumental Terreur 7 kon ons bekoren. Onthoud die naam, Boskat.

Na een jarenlange afwezigheid (onder andere wegens betrokkenheid van Koen Buyse bij het metal-project Brides Of Lucifer) was de spanning in de uitverkochte AB te snijden omstreeks 20:45, toen de lichten doofden en Zornik de planken betrad. Daarna volgde een heel professioneel optreden (alleen al de uitgekiende lichtshow sprak boekdelen), waarbij het plezier niet alleen op het podium, maar ook in de zaal er vanaf straalde. De setlist (zie onderaan deze review) was dan ook een feest der herkenning, met de ene na de andere single uit 20 jaar carrière die werd gespeeld, maar waarom dan slechts 16 songs, terwijl je de concerten onder de noemer “20 Years, 20 Singles” organiseert? Wie het antwoord weet, laat het maar weten. Nu valt een kritische toeschouwer zoals ikzelf op dat er 4 tracks ontbraken en dat waren dus Keep Me Down, Running After You, Smiling In The Sun en Home. Waarom kwamen deze niet voor op de setlist?

Ach ja, in het anderhalf uur dat we voorgeschoteld kregen, zagen we een strakke performance van frontman Koen Buyse en zijn 4 kompanen en was het ook voor doorwinterde fans leuk om vaststellen dat er in de loop der jaren her en der wat nieuwe accenten in gekende liedjes waren geslopen. De Zornik-sound, zoals die rond de eeuwwisseling ontstaan is, blijft trouwens een beetje bombastisch en ergens toch wel schatplichtig aan bands zoals Placebo, Muse en Depeche Mode. Het zal de talrijke dames in het publiek die zwijmelen bij de heupbewegingen van Koen Buyse worst wezen. Ondanks de Corona-omstandigheden heerste er toch een uitbundige sfeer in de zaal en dat is veel waard in deze sombere tijden.

Met de belofte volgend jaar nog veel op te treden, nam Zornik afscheid en daar zullen veel fans die nu geen ticket konden bemachtigen blij mee zijn. En wie weet staan er dan wel 20 songs op de setlist? Of misschien een nieuwe song, want ook al repte de band daar met geen woord over, het is al van 2015 geleden dat Zornik nog iets releasete.

Setlist:

1.       You Move Me (uit ‘The Place Where You Will Find Us’).

2.       Walk (uit ‘Satisfaction Kills Desire’).

3.       My Friend My Stranger (uit ‘Blinded By The Diamonds’).

4.       Love Affair (uit ‘The Place Where You Will Find Us’).

5.       Hey Girl (uit ‘The Place Where You Will Find Us’).

6.       The Enemy (uit ‘Satisfaction Kills Desire’).

7.       It’s So Unreal (uit ‘The Place Where You Will Find Us’).

8.       Get Whatever You Want (uit ‘Crosses’).

9.       Pin Me Down (uit ‘Satisfaction Kills Desire’).

10.    Believe In Me (uit ‘One-Armed Bandit’).

11.    The Backseat (uit ‘Crosses’).

12.    I Feel Alright (uit ‘Alien Sweetheart’).

13.    4 Million Minutes (uit ‘4.000.000 Minutes Of Zornik’).

14.    Scared Of Yourself (uit ‘One-Armed Bandit’).

15.    Black Hope Shot Down (uit ‘Crosses’).

16.    Goodbye (uit 'One-Armed Bandit').

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!