Video: 8 minuten lange donkere melodische treurnis van Wardruna

 

Op het nieuwe album Kvitravn moeten we nog wachten tot 22 januari volgend jaar. In afwachting hebben de Noren van Wardruna nog een nieuwe single/video voor de de non-album track Lyfjaberg (wat zoveel wilt zeggen als genezende berg) uitgebracht met daarbij een bijzonder mooie video.

Lyfjaberg werd voornamelijk gefilmd in de bergen bij Tustna in Noorwegen. De band maakte de video begin mei van dit jaar, toen de plotselinge winter besloot om met volle kracht terug te keren en ze uiteindelijk drie dagen en nachten in een halve meter sneeuw waadden. Op veel niveaus weerspiegelde het maakproces van deze video de betekenis van het nummer zelf. Ze moesten allemaal een paar van hun innerlijke bergen beklimmen om het voor elkaar te krijgen. Het is een geweldig kunstwerk en toont ook de schoonheid van de Noorse natuur.

Frontman Einar Selvik merkt op: "Toen de omstandigheden ons dwongen om de release van ons aanstaande album 'Kvitravn' uit te stellen tot januari 2021, was het ons duidelijk dat we nog steeds nieuwe muziek wilden uitbrengen. Muziek en kunst kunnen mogelijk een grote betekenis hebben in tijden van onzekerheid. We besloten dat dit niet het moment was om te zwijgen en gingen direct terug naar de creatieve modus en de studio om het nummer 'Lyfjaberg' te schrijven en op te nemen."

Het Oudnoorse woord Lyfjaberg betekent genezende heuvel of genezende berg en staat bekend uit de Noorse mythologie en het Eddische gedicht Fjölsvinnsmál als een plaats van troost en genezing voor de “zieken en zere” die erin slagen de berg te beklimmen en offers te brengen aan de heiligdommen daar - een geschenk vraagt een geschenk in ruil.

Einar: "Het lied drukt uit dat het beklimmen van een taaie berg, zowel in werkelijkheid als metaforisch, zowel een mentale als een fysieke inspanning is. Ik heb geprobeerd deze reis de berg op te schrijven als een voor zowel de geest als de geest als voor de voeten en lichaam. Alles van echte waarde, heeft echte kosten. "

 

 

Categorie: 

More new videos: